Guide til sælger: få en tryg bolighandel ved selvsalg

22 januar 2018 Camilla Skøtt
image

Selvsalg er et fænomen, der er opstået over de sidste år, og ordet beskriver kort sagt en bolighandel, der foregår uden en professionel ejendomsmægler. I stedet står du som sælger selv for handlen, og det betyder, at du skal udføre de opgaver, der ellers ville være blevet ordnet af mægleren.

Fordelen ved selvsalg frem for et traditionelt salg er, at du sparer penge på ejendomsmæglersalæret. Når det er sagt, så er der stadig nogle få udgifter forbundet med selvsalg, men de nærmer sig ikke den traditionelle størrelsesorden.

En af de ting, du altid bør bruge penge på, hvis du selv vil sælge din bolig, er en boligadvokat. Det er nemlig din sikkerhed for en tryg bolighandel.

Sådan foregår selvsalg med en boligadvokat

Javed Aslam fra eBoligadvokat (https://eboligadvokat.dk/) har specialiseret sig i bolighandel og er desuden certificeret BOLIGadvokat, og han har givet os en grundig oversigt over de ting, som boligadvokaten sørger for, hvis du selv sælger din bolig:

Dokumenterne i en bolighandel er omfattende, og boligadvokaten sørger for, at alle aktuelle dokumenter bliver indhentet. Det gælder blandt andet tingbogsoplysninger, BBR-meddelelser, ejendomsdatarapport m.m., ligesom han sørger for, at du få udarbejdet el-installationsrapport, tilstandsrapport og energirapport.

Huseftersynsordningen er en ordning, der gør, at du som sælger slipper for det almindelige 10-årige mangelansvar, og det vejleder boligadvokaten dig også i.

Købsaftalen er det egentlige dokument, der beskriver handlen mellem dig og køber. Dette skal udfærdiges korrekt, så alle vilkår er beskrevet præcis, som de er aftalt. Alternativt kan det ende med at koste dig dyrt. 

Berigtigelse af handlen sker, når boligovertagelsen tinglyses og refusionsopgørelsen skal laves. Det kan være noget bøvl at gøre selv, og derfor er penge til en boligadvokat givet godt ud i dette led af salgsfasen.

Frigvelse af købesummen er sidste led i processen, når handlen er kommet i hus, og med en advokat ved din side kan du være sikker på, at det foregår på en måde, der forløber efter dine forventninger.

Gør boligen salgsklar

Du behøver ikke nødvendigvis at have en boligadvokat med gennem hele salgsprocessen, men det er en stor fordel, da det er din garanti for tryghed i handlen. Med en boligadvokat til at klare alt det administrative, kan du desuden fokusere på at gøre boligen salgsklar og finde den helt rigtige køber.

Lige netop med hensyn til den salgsklare bolig, så er der her et specifikt område, hvor boligadvokaten ikke hjælper. Du skal nemlig selv tage billeder af boligen og markedsføre den på relevante medier. 

Flere Nyheder